ВСС действа със стъкмистика при избора на шеф на Окръжен съд - Монтана

14038
ВСС действа със стъкмистика при избора на шеф на Окръжен съд - Монтана
Снимка: БГНЕС

Призивите за съдебна реформа не са от вчера или днес, но специално днес Висшият съдебен съвет (ВСС) даде нагледен пример защо никой не вярва в българското правосъдие.

Меко казано странният начин, по който беше избран новият председател на Окръжния съд в Монтана съдия Милена Бранкова шокира присъстващите. За избора на Бранкова, която досега беше зам.-председател на този съд, трябваха две гласувания. При първото тя събра само 12 от необходими 13 гласа „за”, за да оглави съда в Монтана. Резултатът по неясни причини предизвика възмущението на члена на ВСС Галя Георгиева. Тя обясни на колегите си, че трябва да има прегласуване, защото не всички членове на ВСС са в залата – аргумент, който при други гласувания не е ползван, пише Mediapool.

„Бромак" обжалваха решението на БНБ, ВСС го отхвърли

Върховният административен съд отхвърли жалбата на „Бромак" за КТБ. От „Бромак" обжалваха решението на БНБ, с което бяха на...

Следва второ гласуване и при него вече Бранкова събира 16 гласа, включително на Мария Кузманова, която не присъства на първото гласуване и преди втория вот се извини официално на колегите си, защото трябвало да излезе от зала „по обективни причини”. Сметката сочеше, че гласовете ще станат 13 с нейния, но се оказа, че и други членове са си променили мнението.

Накрая стана ясно, че сборът от гласовете “за” двете кандидатки – Бранкова и съдия Светла Станимирова, надвишава броя на присъстващите на заседанието членове. За Станимирова гласуваха „за” седем души, т.е. общо 23 гласували при 19 присъстващи. Набързо беше направено „изравняване” – на всяка кандидатка ѝ отнеха по два гласа и финалният резултат беше 14:5 за Бранкова.

През миналата година двама шефове в магистратури бяха избрани с подобни абсурдни прегласувания. Така бе избран председател на Районния съд в Асеновград, а съвсем наскоро няколко членове на ВСС обърнаха вота, за да направят от съдия Ерна Павлова председател на Районен съд-Варна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Монтана